Kosm-Etikos® - Frumusete interioaraKosm-Etikos® - Terapii complementareKosm-Etikos® - Diana Harja - Arta Kosm-Etikos® - Ganoderma si GanoexcelKosm-Etikos® - Ganoderma si Ganoexcel
Despre Ganoderma Produse Independenta Financiara Contact

Adaptogenii – solutie pentru gestionarea stresului ?i corectarea dependentelor

Autori:

LIANA MARGINEAN - conferentiar la catedra de fiziopatologie UMF Cluj Napoca,medic primar neurolog, doctor în stiinte medicale, competenta în homeopatie, Centru Medical ELMAVITAL Cluj-Napoca.

CARMEN SFRÎNGEU - sef lucrari fiziopatologie UMF Cluj-Napoca, medic primar medicina nucleara, doctor în stiinte medicale, competenta ecografie

ANA-MARIA MARGINEANU - medic specialist Medicina de Familie- Centru Medical ELMAVITAL Cluj-Napoca

GEORGETA LUPUT - medic primar radiolog, asistent univ. fiziopatologie UMF Cluj-Napoca, doctor în stiinte medicale, competenta ecografie

TOPÎRLAN ELENA GEANINA - medic rezident medicina fizica, recuperare si balneologie- Spitalul Clinic de Recuperare Cluj- Napoca

IULIAN BUJOREANU - medic rezident neurologie - Spitalul Clinic Judetean Cluj-Napoca
Tematica: Omul Mileniului III.

Domeniul: Regenerare Psiho-Fizica.

Sectiunea: Aplicatii Terapeutice.

Zi de zi ne confruntam cu cel mai periculos factor patogenetic, si anume – stress-ul. Un fenomen insesizabil, dar tenace ce ne compromite starea de echilibru; un adevarat „hot” al vitalitatii noastre. Cum îl recunoastem? Cum îl gestionam?...si mai ales cum îl combatem? Sunt problemele ce le vom aborda în lucrarea de fata.

Sistemul nervos este principalul sistem de integrare si armonizare a functiilor vitale, dar este chiar prima reduta ce da piept cu agresiunea mediului. Creierul reprezinta o complexa retea neuronala ce are la baza un metabolism cu totul special fata de restul corpului. Metabolismul neuromediatorilor creierului, este „alchimia” responsabila de starea noastra de vigilenta, dorinte, putere de concentrare, memorare, coordonare si nu în ultimul rând de starea de fericire. Neuromediatorii sunt substantele semnal ce participa la comunicarea interneuronala. De fapt, sunt stocurile noastre de bioelectricitate din retelele neuronale, susceptibile la epuizare datorita unui mod dezordonat de viata.

Decalarea orarului de somn duce la datoria de somn si de regenerare a organismului. Importanta este nu numai durata somnului, ci si calitatea acestuia, refacerea relizându-se mai ales în timpul somnului profund (fara vise) cuprins în intervalul orar 22-24. Somnul pardoxal (cu vise) creste, ca durata, treptat spre orele diminetii, devenind maxim în jurul orelor de trezire 06-08. Acest tip de somn este o stare asemanatore cu starea de veghe, deci un proces de consum energetic, ceea ce explica oboseala marcata la trezire în cazul unui somn de dupa miezul noptii.

Pe de alta parte nerespectarea orarului meselor, bioritmurilor digestive si nu în ultimul rând a calitatii alimentelor favorizeaza aparitia unor fluctuatii ample ale nivelurilor glicemice, deseori atingându-se niveluri hipoglicemice. Carentele nutritionale afecteaza în primul rând sitemul nervos care are un „turn-over” crescut al componentelor sale. si nu în ultimul rând suprasolicitarea, atât fizica cât si cea psihica, de lunga durata compromite relatiile normale intersitemice ale organismului datorita deficientei de integrare si sincronizare a sistemului nervos.

Odata cu secatuirea resurselor de neuromediatori din sistem apar modificari exprimate la nivel de subiect ca si tulburari numite functionale: depresia, anxietatea, irascibilitatea, somnoleta, insomnia, dificultati de concentrare, tulburari de comportament sexual si alimentar, etc. În timp, daca modul de viata haotic se permanentizeaza si surmenajul devine o stare obisnuita, se pot instala si tulburarile organice grave.

Creierul ca orice sistem autoconservator si autoreglator încearca mentinerea resurselor bioelectrice la cote optime prin mecanisme diverse ca:

 • 1. Deconectarea frecventa a functiilor înalte de integrare din scoarta cerebrala, astfel declansând problemele legate de procesarea unor notiuni abstracte sau calcule complexe. (persoanele care au o munca predominant intelectuala sunt primele afectate de acest fenomen).
 • 2. Scaderea inhibitiei lobului frontal asupra sistemului limbic exteriorizata prin atacuri de panica, frica viscerala (fara obiect deseori), tulurari de ritm cardiac, insomnie, etc.
 • 3. Redirijarea metabolismului neuromediatorilor din structurile periferice, cum ar fi sistemul nervos vegetativ (mai ales cel parasimpatic) spre cele centrale. Deprivarea sistemului nervos vegetativ de bioelectricitate se soldeaza cu tulburari ca: transpiratii (profuze si persistente), tulburarile digestive (diskinezii biliare si colonice, colon iritabil, etc.) tulburari de dinamica sexuala (anorgasmie, ejaculare precoce, etc.)
 • 4. Reducerea dramatica a functiei hormonale cu scaderea secretiei de STH, DHEA si cresterea progresiva a hormonilor de stress ACTH, cortizol, prolactina.

Acestea sunt numai câteva dinte mecanisele cunoscute si studiate prin care stress-ul ne reduce suflul vital. Majoritatea acestor manifestari se exprima într-un mod insidios, de aceea noi ajungem sa le consideram ca facând parte din modul nostru de a fi, de fapt blocând exprimarea libera a personalitatii. Nerecunoscând ceea ce corpul ne transmite prin aceste mesaje, intram, fara sa vrem, într-un cerc vicios al autodistrugerii cu aparitia unor comportamente de-a dreptul compulsive.

Modificarea armoniei biochimice la nivel hipotalamic (interfata dintre creier si sistemul endocrin) genereaza schimbarea pattern-urilor alimentare, sexuale si chiar a acelor de autoconservare. Asadar, mâncam când de fapt avem nevoie de somn, suntem somnolenti când în realitate suntem înfometati, mâncam excesiv când nu suntem iubiti, ne sinucidem când nu mai stim sa ne iubim pe noi însine si pe cei din jur. Aceasta situatie deschide poarta spre diverse dependente.

Majoritatea oamenilor aflati în aceasta stare dezechilibrata se lasa pacaliti de falsele resurse de energie reprezentate de surogate ca alcoolul, cafeaua, tutunul, drogurile.

Aceste substante, odata ajunse în sistemul nervos, forteaza neurociruitele, prin blocarea specifica a unor receptori de membrana, ceea ce determina cresterea concetratiei de mediatori în spatiile sinaptice cu suprastimularea în aval a caii nervoase - o adevarata „ardere” a neurocircuitului. Toate aceste efecte sunt realizate pentru perioade scurte de timp si fara sinteza „de novo” a neuromediatorilor cu epuizarea aparatului enzimatic local ceea ce determina neurodegenerarea, cale fiziopatogenetica a bolilor neurodegenerative (boala Parkinson, Alzheimer, SLA etc.).

De ce oare folosim în continuare aceste substante? Toate substantele ce induc dependenta determina eliberarea de Dopamina într-o zona specifica din creier – Nucleul Acumbiens. Alte zone cum sunt: hipocampul, amygdala, locus coerulens, zona ventral tegmentala interactioneaza cu Nucleul Acumbiens si formeaza neurocircuitul de placere si recompensa (NPR). (vezi poza).

Dopamina este neuromediatorul care este responabil de: pastrarea atentiei, motivatie, învatare, memorare, coordonare motorie, dar cel mai important rol este acela de a identifica potentiale surse de recompensa si adaptarea comportamentului pentru a obtine recompensa. În dependent, momentul sevrajului (fizic si psihic) coincide cu nivele minime de dopamina mai ales în NPR, ceea ce determina individul sa consume în continuare psihostimulentele.

Cofeina este cel mai utilizat psihostimulent din lume, dar care sunt riscurile la care ne supunem în cazul unui consum pe termen lung, putini dintre cei care o consuma stiu.

Într-o ceasca obisnuita de cafea exista între 60 - 350 mg de cofeina, iar în cea decofeinizata 30/40 mg. Studiile medicale au demonstrat numeroasele efecte secundare ale consumului de cafea. Continutul ridicat de acizi determina modificarea PH-ului cu aparitia osteoporozei – ca urmare a mobilizarii calciului si a altor minerale din structura osoasa în urina cu predispozitie la litiaza renala. Metabolismul în conditii de PH acid creste nivelul stresului oxidativ, iar ADN-ul fiind cel mai sensibil, îi este astfel împiedicata reparatia cu favorizarea oncogenezei. În ceea ce priveste rolul cofeinei în bolile cardiovasculare, acesta este bine stabilit prin cresterea nivelului colesterolului si a homocisteinei – stare aterogenetica si protrombotica. Nu în ultimul rând, cofeina determina îmbatrânirea precoce prin alterarea filtrului renal si a secretiei de melatonina, DHEA. Acestea sunt doar o parte din efectele nocive ale cofeinei.

Ce ati spune de o cafea ce nu are aceste efecte secundare, ci din contra reprezinta o sursa adevarata de energie? Gano Cafe este o astfel de cafea, o bautura sanatoasa si hranitoare obtinuta din extract de Ganoderma. Cunoscuta de chinezi ca fiind „Elixirul tineretii”, Ganoderma Lucidum este deosebit de cautata pentru proprietatile sale medicinale care îmbunatatesc capacitatea organismului de a se vindeca, si de a-si îmbunatati performantele.

Pe lânga faptul ca sporeste longevitatea, Ganoderma Lucidum are proprietatea unica de a contribui la întarirea sistemului imunitar. Destul de rara în vest, Ganoderma Lucidum a fost venerata ca planta medicinala de catre împaratii marilor dinastii japoneze si chineze, bauta împreuna cu ceaiurile lor speciale si fierturi de ciuperci pentru a obtine o vitalitate crescuta si o viata lunga. Ganoderma Lucidum se crede ca era prezenta în „elixirul tineretii eterne”, cautat în mod constant de taoistii din vechime.

Germaniul-organic continut de ciuperca Ganoderma Lucidum este un antioxidant puternic ce leaga radicalii liberi, având actiune imediata. Acesta este un microelement important care poate sa optimizeze potentialul electric al celulelor. Prin functia sa de optimizare a aportului de oxigen la nivel sanguin îmbunatateste activitatea tesuturilor, marind disponibilul de oxigen la nivelul organelor si sistemelor. Germaniu-organic, prin calitatile sale, determina un salt structural-vibrator cu reducerea entropiei, inducând ordine sistemului.

Ganoderma Lucidum este unica sursa cunoscuta a grupului de triterpenoide, sau acizi ganoderici, care au o structura moleculara similara cu hormonii steroizi. Acidul triterpenoid Ganodermic (agent anti-alergic, reduce colesterolul si presiunea sanguina). Triterpenoidele fortifica sistemul digestiv si construieste protectia împotriva alergiilor cauzate de antigene. Reduce colesterolul si continutul de substante grase, activeaza nucleele celulelor.

Acidul hidroxicitric (AHC) este o substanta similara acidului citric. Acest acid este capabil sa frâneze din punct de vedere enzimatic formarea si depunerea de grasimi si colesterol în organism. Spre deosebire de alte substante folosite pentru reducerea greutatii, acidul hidroxicitric (AHC) nu afecteaza functionarea creierului sau a sistemului nervos central si nu da dependenta.

Polizaharidele, o alta clasa de substante continuta de aceasta cafea, au o abilitate crescuta de a conduce informatia biologica, datorita potentialului lor crescut de variabilitate structurala. Astfel, se creeaza o flexibilitate pentru mecanismele reglatorii precise ale variatelor interactiuni celulare, la organismele superioare.

Acesti compusi actioneaza ca imunomodulatori sau modificatori ai raspunsului biologic (BRM). Nu au efecte negative si nu creeaza nici un fel de stres asupra organismului, ajutându-l sa se adapteze la mediu si stres-ul fiziologic, si prezinta o actiune non-specifica asupra organismului, intervenind pozitiv în toate sistemele importante.

Polizaharidele potenteaza raspunsurile imunitare nespecifice si specifice, activând majoritatea tipurilor de celule imunitare, de importanta vitala pentru mentinerea homeostaziei. Raspunsurile cheie imunitare nespecifice stimulate de ß-glucanii sau de complexele polizaharid- proteice din ciuperci, includ celulele T si mesagerii chimici.

Mai mult, polizaharidele si complexele polizaharid-proteice au rol în stimularea limfocitelor care controleaza producerea de anticorpi (celulele B) si a citotoxicitatii mediata celular (celulele T). Polizaharidele prezinta si activitati antitumorale. Desi nu este pe deplin elucidat mecanismul prin care îsi exercita actiunea antitumorala, ele par sa medieze aceasta activitate prin activarea sau augmentarea sistemului imunitar gazda (pe calea stimularii macrofagelor citotoxice, celulelor T si a citotoxicitatii mediata de anticorpi a celulelor canceroase vizate), mai mult decât citotoxicitatea directa.

Astfel, ambele raspunsuri imunitare, activarea celulelor T si citotoxicitatea indusa de anticorpi, au rol în eliminarea celulelor tumorale. Datele experimentale recente sugereaza ca o serie de polizaharide pot prezenta proprietati citotoxice. Astfel, pot induce moartea celulara programata (apoptoza) în liniile celulare canceroase.

Ganoderma reprezinta un „adaptogen”, solutie pentru cresterea adaptabilitatii organismului la stress si fara efecte secundare.

Iar Cafeaua Gano reprezinta o solutie noua pentru un obicei vechi, o traditie reînviata pentru adaptarea la un mediu mai agresiv.

Bibliografie:

 • Basarab Nicolaescu – Noi particula si lumea. Editura Polirom 2002.
 • Fritjof Capra – Taofizica. Editura Tehnica 2004.
 • Fritjof Capra – Conexini Ascunse. Editura Tehnica 2004.
 • Liana Marginean – „Restructurarea retelei cristaline a sistemului neuroendocrin prin remedii naturale – cheie a reconectarii omului cu Universul.” Compendiul lucrarilor Anatecor. Arad 2007 pag. 153-164.
 • Liana Marginean – „Medicina bioinformationala din perspectiva noii paradigme a cunoasterii.” Simpozionul interdisciplinar „Tiberiu Popoviciu”septembrie 2007 Cluj-Napoca.
 • The Neuropsychology of Drug Addiction Dr.
 • Daniel T. Mays Director of Research
 • Neuromuscular Calibration Institute © Copyright 2008, Dr. Daniel T. Mays
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Ganoderma_lucidum
 • http://www.reishi.com/
 • http://www.fungi.com/
 • http://www.ganoderma.com/
 • http://www.ganoderma-online.com/Reishi-Ganoderma.html